Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół, temperatura 180 °C. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier i miksuj, aż do powstania błyszczącej masy.
Do białek z cukrem dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując.
Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę. Mieszaj dłonią bądź silikonową szpatułką, nie miksuj.
Gotową masę biszkoptową wylej na przygotowaną blaszkę, wyrównaj i piecz 15-20 min na złoty kolor.
W tym czasie przygotuj ściereczkę kuchenną, w którą będziesz zawijać roladę, rozłóż ją na blacie.
Na ścierkę wyjmij upieczony, gorący biszkopt i od razu zwiń razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Pozostaw do wystygnięcia.
Owoce umyj i osusz. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.
Rozwiń roladę i posmaruj gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułóż truskawki. Zawiń jeszcze raz (bez ściereczki).
Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Podawaj posypaną cukrem pudrem.